duminică, 17 decembrie 2023

Turcia-Tara celor doua continente (7)

 Etapa 7
Konya-Cihanbeyli-Kulu-Tuz Golu-Golbasi
   Distanta 303 km
  Am plecat din Konya cu multe amintiri frumoase,iar drumul prin Anatolia a fost putin plictisitor,iar pana la Ankara mai aveam destul de mers,cand pe partea dreapta a aparut ceva alb,ireal de alb,o mare de sare.
   Am ajuns si la Tuz Golu,intr-o parcare foarte mare unde zeci de autocare erau oprite haotic.Spre surprinderea noastra nu am platit parcarea cat si intrarea pe lac,care se face prin interiorul unei cladiri,in care se afla o sumedenie de magazine cu suveniruri,un restaurant si-o cafenea cu preturi nu prea prietenoase cu vizitatorii.







Intrucat pana la Ankara mai erau aproximativ 100 de km iar seara incepuse sa se lase am hotarat sa dormim in parcare.Am calat rulota,am mancat ceva usor si la somn.



     Dimineata ne-am trezit in mirosul sarii care se impregna in toti porii pielii din cauza vantului care incepuse sa bata cu furie.
    Dupa aproximativ 1,30 de minute am ajuns si la locul de campare pe care il hotarasem cu o zi inainte.
   Am calat rulota si-am plecat sa vizitam obiectivele turistice ale capitalei Turciei,Ankara.
Conform izvoarelor istorice,orasul ar fi fost intemeiat in secolul 8 iH sub denumirea de Angora de catre regele Midias.Orasul este renumit si dupa locul de origine al pisicilor de Angora,cat si a lanii de Agora,din care se produce renumitul mohair.Pana in anul 1923 era un micut oras provincial fara prea mare importanta strategica si economica,cand Parlamentul noii Republici Turce,impreuna cu conducatorul acesteia Mustafa Kemal supranumit si Ataturk(adica parintele turcilor)au hotarat mutarea noii capitale de la Instambul la Ankara.Ce ne-a frapat in Turcia,bineinteles pozitiv, este faptul ca peste tot in Turcia steagurile cu insemne nationale cat si portrete si monumente reprezentand pe Mustafa Kemal Ataturk sunt peste tot vizibile.
Si ca veni vorba de marele conducator turc sa plecam pentru a vizita Anitkabir,mausoleul unde este inmormantat Mustafa Kemal Ataturk.Acesta a fost un militar si apoi politician turc,primul presedinte al Turciei moderne.Ataturk a reusit intr-un interval de timp scurt sa modernizeze din temelii statul turc,impunind o serie de reforme.Acest maret edificiu unde isi face somnul de veci Ataturk,liderul Razboiului de Independenta a Turciei,se intinde pe o suprafata foarte mare.















sâmbătă, 16 decembrie 2023

Turcia-Tara celor doua continente (6)

  Etapa 6
 Manavgat-Akseki-Seydisehir-Konya
Distanta 249 km

      Am plecat spre Konya pe o sosea buna de tot cu doua benzi de circulatie pe sens,iar la traversarea Muntilor Taurus soseaua a urcat cam pe la 1800 m altitudine intr-un peisaj sterp si uscacios.Locul de campare l-am gasit dupa cateva ture de dus-intors,deoarece il vedeam dar nu stiam pe unde se intra.Intr-un tarziu am gasit si intrarea care se facea printr-un parculet.
       Ne-am campat destul de repede si-am plecat in explorarea orasului,care pana in acel moment stiam un singur lucru:Konyaspor,echipa de fotbal in liga turca.




Cu cat vedeam mai multe locuri din Konya cu atat aflam date interesante despre aceste locuri.Este orasul medreselor,hanurilor si a moscheilor si reprezinta un centru important cultural si istoric al Turciei,pe aceste locuri de-a lungul istoriei au trecut hititi,frigieni,lidieni,persani,macedoneni,romani,selgiucizi si otomani.






Moscheea Selimiye


Sadirvanul situat in fata intrarii Mausoleului lui Rumi



Konya se identifica cu dervishii,acestia fiind persoane care urmeaza calea ascetica musulmana sufista,cunoscuta pentru saracia extrema si austeritatea ei.Am vizitat si bazarul turcesc.Haine,bijuterii din aur si argint,tesaturi covoare,masini de tuns iarba,biciclete,etc.Ca in orice bazar turcesc dulciurile,ceaiul si cafeaua au fost la inaltime.Patiserii cu mii de feluri de dulciuri si celebrii covrigi su susan.






Moscheea Aziziye









Turcia-Tara celor doua continente (5)

       Etapa 5
  Pamukkale-Serinhisar-Cavdir-Side-Manavgat
    Distanta-324 km

       Aveam de parcurs o distanta destul de lunga asa ca dis de dimineata dupa ce am urmarit din camping ridicarea baloanelor cu aer cald am purces la drum.Am alimentat autoturismul cu combustibil,deja litrul motorinei incepuse sa creasca ajungand la 27,11 lire per litru.
        Soarele si caldura ne-a acompaniat pana la sosirea in Manavgat.Am cautat si gasit pe malul marii un camping tip parcare cu parcele unde predominau autorulotele si campere.Am platit pentru doua zile 640 de lire(adica 320 de lire per zi)cu toate conditiile.







Am petrecut cele doua zile pe care le-am stat imbinand statul la plaja si vizita pentru cumparaturi in orasul Side.




vineri, 15 decembrie 2023

Pamukkale-Turcia Terasele de travertin,Orasul antic Hierapolis si Piscina Cleopatrei

        Astazi zi de relache maxim.
       Odihna dar odihna activa.Urmeaza sa vizitam obiectivele turistice ale localitatii Pamukkale.Ne-am propus sa le vizitam in ordine cronologica.Adica,prima oara vom urca terasele de travertin,Piscina Cleopatrei si ultima sa fie intinsa fosta cetate antica Hierapolis.
       Cum spuneam in cealalta postare ne-am cazat la Manzara Camping care se afla chiar in Pamukkale foarte aproape de teraseele din centru si de intrarea in obiectiv.
       Distanta de cateva sute de metri am facut-o la pas,am zabovit si la o cafea pe care am servit-o intr-un cadru idilic.Pe malul unui laculet populat cu ratuste si gaste care intretineau atmosfera.Dupa ce am servit o cafea turceasca de la "mama ei",ne-am indreptat catre intrarea spre travertine.Am platit 800 de lire pentru doua persoane,aceasta suma reprezentand intrarea la travertine,cat si vizitarea vechiului oras antic Hierapolis.Am intrat si in incinta complexului unde este si Piscina Cleopatrei,dar daca doreai sa faci baie,trebuia platita o alta suma de bani.





Cu toate ca am plecat dis de dimineata,caldura incepuse sa-si spuna cuvantul,asa ca tot urcusul pana in varful dealului ne-am si bronzat.Era sa uit sa spun ca de la un anumit loc unde se intra efectiv pe travertinele albe se merge descult. Asa ca am bagat papucii mei cat si ai sotiei in rucsac si am inceput sa exploram "zapada" din luna iulie.
Si uite asa,in picioarele goale,am urcat si-am tot urcat,am pozat cat s-a putut acele minunatii,fiecare dintre noi savurand fiecare balta de apa,fiecare treapta de calcar pe care paseam.Si iata-ne dupa un urcus moderat si la finalul treptelor de travertin.Ne-am incaltat si am cautat in aceea multime de oameni,un loc la umbra,unde am servit o racoritoare.
Dupa aceasta pauza binefacatoare ne-am indreptat spre intrarea complexului unde se afla piscina.Ce pot spune este faptul ca "bazinul" Cleopatrei este frumos realizat,inconjurat de multi arbori,in special leandri si plin de imitatii de sculpturi grecesti.






De aici ne-am continuat turul spre ruinele Hierapolisului,care incepe imediat de langa piscina antica.Aici sus de tot pe o suprafata mare, se afla antica asezare fondata de un rege al Pergamului,care s-a dezvoltat infloritor in jurul izvoarelor termale din zona.
Urmam cateva indicatoare ce ne duc pe un loc plan,drumul trecand pe langa fragmente de basoreliefuri si coloane.Fiind un pasionat de istorie am suportat cu mult stoicism caldura arzatoare a soarelui printre ruinele antice.








La sfarsitul zilei am coborat in camping unde dupa o zi plina de soare si caldura ne-am desfatat cu o bere brumata bauta in racoroasa apa a piscinei