Printr-o multitudine de urcusuri si coborasuri, aleile pietruite din curtea castelului propriuzis duce vizitatorul pasionat de istoria poporului sau,pe la diferite cladiri,fantani si cascade,fiecare incercand sa-ti "spuna"micile secrete ale trecutului lor tumultuos.Nu am talentul unui poet pentru a descrie in stil romantic,toate cele vazute,si din aceasta cauza incerc sa mentin naratiunea la un stil tehnic,lasand fotografiile sa "vorbeasca"in numele meu.
Sa "intram" putin in date istorice despre Balcic si Regina Maria a Romaniei.
Dupa diferite izvoare istorice,in secolul 5 i.e.n,denumirea locului era Kmuni.Primii locuitori au fost ionienii,dupa ei urmand grecii care i-au schimbat si denumirea in Dyonisopolis.
De-a lungul timpului multe popoare au incercat sa-si puna amprenta peste aceste locuri:
romani,bizantini,mongoli,turci,bulgari,romani ori rusi.Denumirea de Balcic,vine de la un conducator bulgar,Balik,in secolul al -14-lea cand Ţaratul Romano-Bulgar era stapan pe aceste meleaguri.Timp de 27 de ani,aceste tinuturi au apartinut Romaniei.
Prin Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940,sudul Dobrogei(Cadrilaterul)a fost cedat Bulgariei.
"Balcicul si Branul sunt casele mele de vis,inima mea"spunea Regina Maria,nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.In anul 1933,cand isi redacteaza testamentul,Regina Maria,cere ca dupa moartea sa,inima sa-i fie lasata in capela Stella Maris.
Tot prin testament,Regina Maria,lasa domeniul lui Carol al-II-lea,cu exceptia pavilioanelor Principesei Ileana.Pe data de 18 iulie 1938 inceteaza din viata la Sinaia,iar in 1939,principesa Ileana ii vine lui Carol al II-lea si pavilioanele sale de la Balcic.
Datorita arhitecturii castelului in stil musulman,datorita turnului ca un minaret,ea era numita "Sultana"
multumesc, pină la poartă am fost dar nu am avut timp să intrăm
RăspundețiȘtergere