sâmbătă, 21 iulie 2018

Bulgaria-Cap Caliacra

           Aproape de intrarea in tara,in localitatea Kavarna(Karvuna),de pe D.N 9,am virat dreapta pe drmul 901 spre localitatea Balgarevo,punctul final fiind Capul Caliacra.Pana in aceasta localitate pe un drum secundar pe dreapta,o tabla dreptunghiulara ne indica directia spre faimoasa Ferma de Midii Dalboka.Ne-am hotarat s-o vedem si sa consumam ceva peste sau midii la intoarcere de la Caliacra,dar planurile noastre au fost "date peste cap" de-o ploaie si-o furtuna care miscau rulota din protapul autoturismului.
           Deci....o sosea buna cu plombe asfaltice se lungeste serpuind spre "limba de pamant si stanca"ce patrunde ca un pinten in valurile albastre al Pontului Euxin-Cap Caliacra.  
            Dupa circa 13 km de mers din derivatia D.N9,incet,incet,incep sa se intrezareasca ruinile Fortaretei si a Capului Caliacra.Cu aproximativ 500 de metri de parcarea propriuzisa,o bariera cu un "nene" portar ne opreste,pentru a plati intrarea.Ne spune ceva intr-o bulgaro-romana de niste leva,eu ii spun ca nu detin asemenea "valuta convertibila forte",dar mi-o "intoarce ca la Braila",ca sa platin 15 lei.Zis si facut,banii i-am dat dar "nenea" portarul a uitat sa-mi returneze in schimb,dovada platii,adica chitanta. Ma rog,suntem in Balcani si "peschesul si tributul",inca sunt la "moda".
           Ne ridica "nenea" maresalu' bariera si incep sa se vada mici dughene de suveniruri,indicatoare turistice si panouri informative in limbile bulgara si engleza.
           Parcam atelajul in parcarea generoasa,inca neocupata in totalitate,si primul obiectiv turistic vazut este "Poarta celor 40 de fecioare".Acesta a fost ridicat,conform legendei,in memoria celor 40 de fete,care legandu-si parul una de cealalta,s-au aruncat de pe stancile abrupte de peste 60 de metri inaltime,in Marea Neagra,pentru a nu cadea in mainile ienicerilor turci.
          Alt obiectiv turistic este statuia Generalului rus FyodorUshakov,care in timpul razboiului ruso-turc din  perioada 1787-1791,comandand o flota ruseasca a invins flota Imperiului Otoman,in urma bataliei de la Cap Caliacra din 11 august 1791.



Obeliscul "Celor 40 de fecioare"


Monumentul generalului rus Fyodor Ushakov



Dupa monumentul generalului rus,am trecut pe sub o fosta poarta de piatra si a unor fundatii,ramasitile unei foste asezari fortificate ce inconjura Capul Caliacra.Potrivit unor surse antice,Vechea geografie greceasca,scrisa de catre Strabon,la caliacra,regele Lysimach(Lysimachus sau Lyzimah),conducatorul Traciei si succesor legitim al Imparatului Alexandru cel Mare,in urma campaniilor sale militare impotriva Imperiului Persan,s-a intors la Caliacra cu importante comori si prazi de razboi,iar dupa ce si-a ascuns importanta comoara,in urma unei violente furtuni,atat el cat si intreaga sa flota au disparut in apele involburate ala Marii Negre.








Caliacra,provine din cuvintele grecesti-bizantine care inseamna cetate ,colina frumoasa sau extrema.Inainte de sosoirea bizantinilor,aceste tinuturi au fost sub pamanturile unui trib trac-tribul tirizilor.Fiind din punct de vedere un obiectiv de o strategie importanta,Cap Caliacra,de-a lungul mileniilor,a fost ocupat de catre traci,romani,bizantini,bulgari,turci si romani.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu