vineri, 27 martie 2015

Atena-Acropole

Acropole din Atena sau "stanca sacra" este monumentul cel mai vizitat si important din Atena
Acropola din Atena a fost o fortareata militara in timpul perioadei neolitice, datorita pozitiei sale, care oferea o priveliste deosebita a terenului, precum si spre mare,Golful Pireu ,Marea Egee. In timpul micenian, a devenit un centru religios, dedicat cultului zeitei Athena, precum si o zona rezidentiala, cel putin pana in secolul al 6-lea i.Hr. Se spune ca locul a fost declarat locuinta zeilor de catre Oracol, si, prin urmare, a incetat sa mai fie locuit de oameni. Cele trei temple de importanta majora, Parthenon, Erechteion si Templul lui Nike, au fost ridicate in perioada clasica (450-330 i.Hr.) pe ramasitele unor temple anterioare. Toate cele trei sunt dedicate sub un aspect diferit zeitei Athena.





Odata ajuns la intrare, sau Propylaea, in stanga se poate vedea Pinacoteca si un piedestal elen, iar in dreapta, micul templu al zeitei victoriei, Atena. Templul se afla pe o platforma si domina insulele.In interior se afla pe vremuri statueta zeitei Atena, dar in anul 1686, turcii au demolat templul, pentru a folosi platforma la amplasarea unui tun urias.
Partenonul si celelalte constructii principale au fost ridicate la initiativa lui Pericle in secolul 15 i.e.n, in semn de omagiu fata de realizarile politice si culturale ale Atenei. Partenonul sau templul zeitei Atena Parthenos se afla in mijlocul sitului.




Erehteionul este situat in cel mai sacru loc de pe Acropole. Aici, a avut loc pe vremuri, o competitie intre Poseidon si Atena, pentru a alege patronul orasului. Poseidon a facut sa izvorasca un izvor dintr-o stanca, in timp ce Atena a facut sa creasca din pamant un arbore de maslin. In final, Atena a fost declarata patroana orasului .
Acropolele sunt deschise zilnic de la ora 8.00 pana la 18.30. Taxa de intrare este de 12 euro, dar iti permite sa vizitezi si alte obiective turistice din zona si e valabil timp de o saptamana.




Acropole inseamna orasul de sus si asta pentru ca in antichitate din motive de siguranta si pentru a putea fi aparat mai usor centrul orasului era construit pe o culme, pe un deal sau in partea cea mai ridicata a orasului. Provine din cuvintele grecesti”acro”-varf si “polis”-oras,Acropole .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu