marți, 24 mai 2016

Cetatea Cisnadioara,judetul Sibiu

Aflandu-ne in minivacanta de 1 Mai,in zona Sibiului,mai exact in localitatea Raul Sadului,am dorit ,in limita timpului liber,sa vizitam obiectivele turistice si istorice ale acestei zone,denumite Marginimea Sibiului.
In drum spre Sibiu,primul obiectiv de vizitat a fost localitatea Cisnadioara,cu a ei enigmatica Biserica-Cetate.Pana sa intram in localitate,pe partea stanga se vede un deal,iar pe acesta,printre pomi se zareste Cetatea Cisnadioarei,mai precis Biserica fortificata,o bazilica in stil romanic,ridicata in a doua jumatate a secolului al XII-lea.
Cetatea a fost construita de catre Clericul Gozelinius,de origine valona,intre anii 1180-1223,dedicata Sfantului Mihail,cu scopul de a apara locuitorii satului de ostirile straine,in special de tatari si turci,care intrau in tara in scop de jaf.
Biserica-Cetate este construita integral din piatra de rau si lespezi.Se presupune ca aceasta constructie,a avut ca model bicericile Cistercienilor din Franta.
Am platit biletele(7 lei de persoana), la un mic chiosc,care se afla inaintea unei porti mari de lemn.
Dupa aceasta poarta de lemn,am intrat intr-o mica padurice,iar in fata noastra se observa a alee cu multe scari,si din loc in loc cu bancute pe lateral pentru odihna.









Dupa aproximativ 15-20 de minute,cu un efort mediu,padurea a disparut,iar in fata noastra s-a deschis un peisaj incantator,asupra intregii zone,cu localitatile Cisnadie si Cisnadioara,in prim plan.Printr-o mica intrare din piatra,se vede o parte din aceasta constructie misterioasa.







Biserica in sine,construita in stil romanic,apare in mijlocul curtii fortificate cu ziduri inalte de aproximativ 4-6 metri.Pe o usa laterala intram in biserica si observam simplitatea interiorului,goliciunea acestuia,si zgomotul pasilor nostri se propaga puternic.Monumentul este recunoscut pentru acustica sa impresionanta,aici fiind organizate in tot timpul anului diferite concerte si spectacole.






In interiorul bisericii sunt pastrate placutele funerare,apartinand soldatilor germani si austro-ungari,cazuti pe aceste locuri in Primul Razboi Mondial.Placile funerare au fost mutate din cimitirul de la Gusterita,de langa Sibiu, in anul 1940.




Piesa de rezistenta a bisericii este intrarea principala,portalul romanic si usa masiva din lemn cu diferite lucraturi metalice.Arcadele usii principale care flancheaza portalul sunt unice in Transilvania,in constructia si arhitectura romanica.















marți, 10 mai 2016

Zurich-Elvetia.Un oras cultural,istoric si centru financiar renumit.

Cand am avut ocazia sa vizitez orasul Zurich,nici nu am stat pe ganduri,si iata-ma in capitala financiara a lumii.Pana sa vizitez Elvetia,stiam despre aceasta tara ca este patria mama a rwenumitelor ciocolate Milka,ca exactele si renumitele ceasuri elvetiene sunt fabricate aici,ca Elvetia este tara cu cel mai ridicat nivel de trai,cu oamenii cei mai civilizati si corecti.
Din ce-am citit am aflat ca orasul de astazi a fost o mica asezare galo-romana numita Turicum,situata in vecinatatea Imperiului Roman,dar si a popoarelor germanice,avand rolul de garnizoana militara.Acest orasel nu a rezistat mult,iar in secolul al V-lea a fost distrus de popoarele germanice,iar in locul fostei garnizoane militare a fost ridicata o noua asezare,care in anul 1218,a devenit un oras imperial liber.
In anul 1351 a fost inclus in Confederatia Elvetiana,iar in 1519,este implementata reforma de catre Huldrych Zwingli.
Zurich-ul are o particularitate unde nu o veti gasi nicaieri:Orasul se afla in zona lingvistica germana,dar "amestecata" cu multe expresii si cuvinte din celelalte limbi"vecine",franceza si italiana,reiesind din acest amalgam limba germana elvetiana.Este situat la nord de Alpii Elvetieni,pe malul Lacului Zurich,locul de obarsie al raului Limmat,rau care strabate Zurich-ul.
Lacul Zurich este socotit cel mai limpede din Elvetia.Intradevar asa este.Am vazut foarte multe ambarcatiuni luxoase dar si foarte multe rate si lebede gratioase,care incercau sa-si apere puii de privirile si aparatele de fotografiat ale t










Am ales sa incepem vizita pe malul lacului Zurich,o oaza de liniste si umbra,unde pe aleile foarte bine intretinute si curate sunt tot felul de oameni,care fac plaja,pe gazonul excelent taiat,care alearga sau se plimba cu bicicletele.La un moment dat,am observat o constructie in stil asiatic si am aflat ca este Gradina Chinezeasca din Zurich,gradina care a fost facuta cadou din partea orasului chinez,Kumming,drept multumire expertilor elvetieni,care au contribuit la constructia sistemului de canalizare din acea localitate din China.







Interiorul Gradinii Chinezesti din Zurich










Ce mai este de vazut in Zurich?Foarte multe obiective interesante.

Celebrele si silentioasele tramvaie albastre.Pur si simplu nu le auzi cand sunt in spatele tau.


Gara Centrala din Zurich sau Hauptbahnhof


Marea Catedrala sau Grossmunster,este o biserica protesntanta in stil romanic.Legenda spune ca Imparatul Carol cel Mare (Charlemagne) a fondat aceasta biserica,al carui cal  a cazut in genunchi in fata mormintelor lui Felix si Regula,sfintii patroni ai orasului.In urma acestui lucru,el a cerut  sa se construiasca  manastire.Cele doua turnuri ale manastirii,au fost construite intre anii 1487 si 1492,in stilul neo gotic.





Catedrala Maicii Domnului(Fraumunster),semnificativ,fiind turnul inalt ,vopsit intr-o culoare verzui albastra,cu un ceas foarte mare,fiind fondata in anul 853 de catre regele Louis Germanul Biserica a fost construita pentru a adaposti de intemperiile vremurilor,membrii aristrocatiei din sudul Germaniei.





Un alt obiectiv turistic major,este St. Peterkirche(Biserica Sfantul Petru),care a fost construita in secolul al V-lea,pe malul stang al raului Limmat,fiind cea mai veche manastire din Zurich.Pe turnul sau se afla cel mai mare ceas de fatada din Europa,al carui diametru masoara 9 metri.