luni, 7 martie 2016

Madrid-Capitala fostului Imperiu Spaniol de peste mari si tari (1)

Madridul,candva cel mai puternic si bogat oras al lumii,capitala Imperiului Spaniol,condus printre alti regi,cel mai renumit fiind Regele Carol Quintul,este si in prezent o locatie turistica de "prima mana".Orasul situat pe raul Manzanares,pozitionat cam in centrul Spaniei,cunoscut si pentru coridele celebre cu tauri,al celebrului jambon sau hamon in spaniola, dar si "din cauza"dansului flamenco,dansul senzualitatii si seductiei,al suferintei si bucuriei.
Numele de Madrid vine de la Magerit,care in limba araba inseamna "sursa abundenta de apa".Dupa cum se stie,Spania a fost sub dominatia arabilor,cam 8 secole,iar reconquista(cucerire in romana),impotriva arabilor,a inceput din nordul Peninsulei Iberice spre sudul acesteia.
Desi spaniolii "nu-i prea agreaza" pe arabi,Madridul a fost fondat de catre arabi.Cu muuuult timp inainte,pe aceste locuri se afla o mare intindere de paduri de "madronos",in care se aflau multi ursi,de unde si simbolul orasului Madrid-El Oso y el Madrono.Si deoarece,orice oras are un inceput de drum,iar al Madridului,km 0 al Spaniei,este celebra piata,Puerta del Sol,cu celebra placa ce marcheaza centrul radial al soselelor din Spania,dar si celebra sculpura ,imaginea oficiala a Madridului,El Oso y El Madrono
De aici pe celebra artera Calle Gran Via,am ajuns in Plaza de Espania.Cel mai important obiectiv turistic,este monumentul statuar ridicat lui Miguel De Cervantes,considerat simbolul literaturii spaniole.Monumentul prezinta pe una din laturi doua statui din bronz al lui Don Quixote de la Mancha si pe fidelul lui insotitor,Sancho Panza,iar in spatele lor se afla statuia lui Miguel De Cervantes.
De asemenea in aceasta piata se afla Edificio de Espana si Torre de Madrid,cele mai inalte cladiri din Madrid.



Puerta del Sol


Plaza de Espana cu Edificio de Espana


Plaza de Espana cu Torre de Madrid


Ansamblul arhitectonic Miguel De Cervantes



Don Quizote si Sancho Panza


Km 0 al Spaniei


El Oso y El Madrono,emblema Madridului.

De aici prin Calle de Bailen am ajuns Palatul Regal(Pallacio Real de Madrid),mandria madrilenilor,fiind unul din cele mai mari palate regale din Europa.Acest palat este simbolul monarhiei spaniole,aici avand  loc in continuare ceremoniile si receptiile oficiale.
Palatul este invecinat cu Jardines de Sabatini,un parc intins cu labirinturi de verdeata si fantani arteziene.Langa Palatul Regal se afla Catedrala Almudena,Catedrala Madridului,unde in fata ei se afla statuia Papei Ioan Paul al II-lea,cel care a sfintit acest lacas.



Jardines de Sabatini





Palatul Regal vazut din Jardines de Sabatini



Catedrala Almudena cu statuia Papei Ioan Paul al II-lea


Cu toate ca ceasul trecuse bine de pranz,razele soarelui bateau cu insistenta pe mine,eu incercand sa-l ignor si sa vizitez cat mai multe obiective turistice,hoinarind mai mult pe sub coroana copacilor existenti pe Calle Mayor.De aici,incet,incet am revenit in Puerta del Sol,iesind in  celebra strada Calle Gran Via.Aceasta artera a fost conceputa pentru a rezolva problemele de circulatie ale Madridului,constructia durand aproape 40 de ani,fiind inaugurata in anul 1908.


Calle Gran Via,un fel de Calea Victoriei din Bucuresti,dar mult mai lata



Plaza Mayor





joi, 3 martie 2016

Un oras diferit, Amsterdam-Olanda

Iata-ne ajunsi si in Amsterdam,capitala Olandei,orasul libertatilor depline cum ar spune un bun prieten.Ca cetatean est european,de-abia iesit din epoca comunista,m-au frapat doua lucruri:
sutele de canale cu mii de vaporase si barcute si pistele de biciclete cu miile de biciclisti,prezenti pe ele.
Aici este un cult al bicicletei:Pe fiecare straduta,la fiecare colt de alee sunt parcari uriase de biciclete,ingramadite unele in altele,incercand sa-mi inchipui cum  le scot proprietarii acestora.Am observat oameni in costume de renume,imbracati la patru ace,altii imbracati stil sport,am vazut mame si parinti cu un copil sau doi pe biciclete,de la o bicicleta "normala" pana la unele "prototipuri"care de mai care mai mari sau mai mici.
Si pistele pentru biciclete...Nu se compara cu tentativele de la noi din tara,sunt mari,largi,semnalizate foarte bine.Mergi pe trotuar si auzi "sfaraitul" acela specific al pedalelor si a pinioanelor de la roata bicicletei,unic pana acum,auzit de mine.
Despre canale ce sa spun:muuuulte,largi cu barci,ambarcatiuni mici sau mari,cu pontoane fixe plutitoare,cu multe pasari specifice:gaste,rate chiar si lebede,inotand fara vreun fel de stres.





Doar unele din sutele de modele de biciclete fabricate.


Ca turist imi place foarte mult sa "iau la pas"orasul,sa-i simt pulsul,sa-i observ micile amanunte,dar atentie nu la masini sau tramvaie,ci la "cohortele" de biciclisti





Ce se poate vizita in Amsetrdam(termenul provine de la Dam ,care inseamna baraj  si Amstel,raul ce traverseaza orasul,adica Barajul de pe Amstel)?
Biserica veche si Piata Dam(Dam Square),Gara Centrala,Districtul Felinarelor Rosii(RedLight Distrikt),diferite muzee,Muzeul Lalelelor,Muzeul Van Gogh,Muzeul Madame Tussauds,Royal Palace,Monumentul National din Piata Dam,Rijksmuseum,Anne Frank House.




Gara Centrala






Monumentul National,ridicat in memoria victimelor din Al Doilea Razboi Mondial





Cartierul Felinarelor Rosii


Canale,canale si iarasi canale,cu cafenele pe pontoanele  plutitoare,unde poti savura in tihna,un suc,o cafea si-un...canabis daca vrei.










Pe strazile inguste din centrul orasului,persista mirosul de cafea aromata si canabis




Ca o concluzie finala,Amsterdamul este o capitala cosmopolita,multiculturala si atipica a ceea ce cunoastem noi romanii!