joi, 3 decembrie 2015

1Decembrie,Ziua Nationala a Romaniei la Brasov

Cu ocazia intalnirii de la Zarnesti,celebrand Ziua Nationala a Romaniei,printre altele,am dorit sa vizitam si orasul Brasov,oras care de-a lungul veacurilor a facut fata vitregiilor istorice,a incendiilor,a cuceririlor  si a viccisitudinilor geopolitice.
Tin minte ca acum 30-35 ani am mai vizitat acest oras,dar avand o varsta mai frageda,nu mai tineam minte asa de bine,atractiile turistice,si mi-am promis ca atunci cand se va ivi prima ocazie,voi vizita acest frumos oras transilvan.
Am vizitat,Turnul Alb,Turnul Negru,Poarta Schei,Biserica Neagra,Bastionul Graft,Poarta Ecaterina,Sinagoga , Piata Sfatului si strada pietonala Republicii.
Acest oras "musteste" de istorie,orice piatra si orice cladire,are o istorie stiuta si mai putin stiuta,care vine din negura anilor de demult.Este situat in centrul tarii,la poalele Muntelui Tampa.
Brasovul de-a lungul tumultoasei sale istorii a purtat multe denumiri:Corona,in italiana,Kronstad,in germana,Brasso in maghiara,iar dupa razboi a purtat si numele bizar,Orasul Stalin,dupa "tatuca" Stalin,parintele popoarelor,asa cum le placeau comunistilor sa spuna.In anul 1950 in toate tarile din Europa in care sovieticii au impus comunismul,dupa instalarea "Cortinei de fier",a "aparut"cate un oras Stalin,care sa omagieze pe sangerosul dictator,Iosif Vissarionovici Stalin.Romaniei i-a "revenit" aceasta "onoare",orasului Brasov.Se spune ca ar fi fost vizat de aceasta "onoare",orasul Sibiu,dar comunistii au considerat ca nu suna bine,"Salam de Stalin".Dupa anul 1960,si pana in prezent,poarta aceasta denumire.



Brasovul vazut de sus,cu Muntele Tampa,in fundal





Biserica Neagra



Aleea pietonala,strada Republicii




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu