marți, 6 octombrie 2015

Praga-Praha, Cehia Orasul de aur,Orasul celor 100 de clopotnite

La inceputul lunii decembrie 2012,am avut onoarea sa vizitez aceasta minunata fosta urbe imperiala,un oras turistic al carui centru vechi a intrat in patrimoniul UNESCO in anul 1999.
Praga sau Praha in limba ceha este capitala Cehiei ,si se afla pe raul Vltava,situat la rascrucea drmurilor comerciale ce legau sudul de nordul Europei,drumuri care urmau cursurile pricipalelor rauri.
Praga a inflorit in secolul al XIV-lea,in timpul domniei lui Carol al IV-lea,din dinastia Luxembourg,imparat al Sfantului Imperiu Roman de limba germana.
Carol a reconstruit Castelul Praha si Vysehradul,a reconstruit unul din podurile ruinate de peste Vltava,care astazi poarta  numele sau-Podul Carol.
Tot in timpul domniei sale a inceput construirea Catedralei Sfantului Vit.In anul 1355,la Roma,Carol a fost incoronat,Imparat al Imperiului Roman de neam german, Praga devenind capitala acestuia.
Aflandu-se atatia ani sub influenta germana,Praga "respira" nemteste,cladirile sunt majoritatea construite in stilul gotic,iar sintagma ca "neamtul este neamt",este mai prezenta ca niciodata in acest oras.
Orasul Praga,intr-un cuvant este un muzeu in aer liber.






Muzeul National se afla intr-o cladire realizata in stilul neo-renascentist cu doua secole in urma,ce se gaseste in Piata Wenceslas.Am aflata ca de aici Vaclav Havel a vorbit multimii in 1989 cu ocazia "Revolutiei de catifea".Statuia din fata muzeului il reprezinta pe sfantul Weceslas,patronul sfant al Boiemiei.La baza statuii sta scris in limba ceha: "Svaty Vaclave ,vevodo ceske zeme,knize nas,nedej zahynouti nam ni budoucim",adica tradus: "Sfinte Wenceslas ,duce al Cehiei,printul nostru nu ne lasa sa pierim,pe noi si urmasii nostri"



Celebrele cristaluri de Bohemia au inceput sa fie fabricate la inceputul secolului al  XIII-lea,bucurandu-se de hegemonia totala in Europa in ce priveste producerea acestora,mai bine de doua secole.Denumirea de cristal vine din Grecia Antica ,fiind un cuvant ce denumeste o piatra similara ca aspect,puritate si stralucire cu gheata.











Sper ca prin acest subiect v-am trezit "apetitul" turistic de a vizita acest oras multisecular.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu