duminică, 24 mai 2015

Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu,jud.Buzau

In continuarea periplului efectuat cu ocazia minivacantei de 1 mai,dupa ce am vizitat Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici,am ajuns pe DN 10(Buzau-Brasov) in vecinatatea Lacului de acumulare Siriu.Pe partea dreapta a lacului,pe dreapta soselei se afla acest loc de aducere aminte a celor care si-au dat viata pentru pamantul romanesc in Primul Razboi Mondial.
Acest ansamblu se afla situat pe raza comunei Siriu,din jud.Buzau,intr-un amplasament deasupra soselei Buzau-Brasov.Monumentul a fost construit in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta in anul 1916 pe Dealul Soimul Siriului,pentru a opri inaintarea armatei germane in Romania.Acest monument a fost ridicat intre anii 1936-1938.



Este compus la intrare dintr-o arcada metalica cu insemnele tricolorului,o scara betonata cu multe trepte,un osuar,un platou cu multe cruci din piatra sculptata,si o statuie a unui ostas cu o arma in mana stanga si o grenada in mana dreapta gata de aruncare.



Statuia ostasului erou este confectionata din bronz,iar pe soclul acestuia sta scris:
"



Pentru proslavirea eroilor morti din Regimentul 3 Vanatori si Divizia 6 si celor care au luptat in 1916 pe aceste meleaguri barand patrunderea armatelor dusmane in spatele frontului armatei romane"

Am parasit cimitirul urmariti de versurile simple ce erau scrise pe arcada metalica de la intrare:
"Nu-l uitati pe cel cazut in razboi,
Lasati-i din cand in cand un loc liber la masa,
Ca si cum ar fi viu intre noi,
Ca si cum s-ar fi intors acasa"!

 No comment!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu