joi, 1 septembrie 2016

Tunelul Mont Blanc(Monte Bianco),Franta-Italia

Tunelul Mont Blanc,la vremea respectiva era socotit o capodopera in materie de constructii si cel mai lung din lume.Constructia lui a inceput in anul 1957 si a fost definitivat in anul 1965,avand o lungime de 11,6 km.Intre timp a fost detronat de alte constructii de acest gen,dar frumusetea si importanta acestei cai rutiere a ramas la fel de importanta.
Acest tunel face legatura dintre localitatile Chamonix in Haute Savoie,Franta de Courmayeur,in Valle D'Aosta,Italia.
Mai exact,in data de 16 iulie 1965,presedintii Frantei si Italiei,la acea vreme,francezul Charles de Gaulle si omonimul sau italian,Giuseppe Saragat,au inaugurat aceasta importanta cale rutiera.
Cei peste 11 km ai tunelului Mont Blanc,au usurat traficul rutier dintre Franta si Italia,prin Muntii Alpi.Constructia acestui tunel,a fost considerata o adevarata provocare,mai ales ca pana atunci nici-un alt tunel nu ajunsese la asemenea lungime.Toata zona este impanzita de tuneluri,poduri si viaducte,unul mai frumos decat altul.
Peisajele si panoramele care se deschid asupra crestelor inzapezite ale Alpilor si in special al masivului,Mont Blanc,care este si cel mai inalt varf montan din Europa(4810m,altitudine),sunt pe cat de ametitoare,pe atat de incantatoare,de vis pur si simplu.
Crestele inzapezite si golase,strajuiesc soseaua alpina de-o parte si de alta a acesteia,putandu-se observa,peisajele glaciare,paduri de conifere cat cuprinde orizontul,zone inalte inghitite de nori si ceata,varfuri ascutite,abrupte,strajuite de imense pasuni alpine.Peisajul este mirific si incantator pe "acoperisul Europei".













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu