miercuri, 1 iunie 2016

Manastirea Cozia-Ctitoria monahala a domnitorului Mircea cel Batran,domnul Tarii Romanesti

           Orice drum care trece spre Sibiu prin pitoreasca Vale a Oltului,trece automat prin fata multisecularei Manastiri a Coziei,si face ca orice trecator sa zaboveasca cateva momente in linistea patrunzatoare a zidurilor ridicate cu multe veacuri in urma de catre ctitorul Tarii Romanesti,domnitorul Mircea cel Batran.
           Manastirea Cozia este situata in orasul Calimanesti,judetul Valcea,pe malul Oltului,si a fost construita,conform legendei,in apropierea altei manastiri,construita de alt domnitor muntean,Negru Voda.A fost ridicata intre anii 1387-1391.Aceasta manastire a fost renovata si extinsa de-a lungul timpului de catre domnitorii Neagoe Basarab,Radu Paisie si Constantin Brancoveanu.
         Accesul se face din drumul pricipal,DN7.In Biserica Mare a Manastirii Cozia,este inmormantat ctitorul acestui asezamant,Mircea cel Batran si locul de veci al Maicii Teofana,mama domnitorului Mihai Viteazu.In curtea manastirii se afla o fantana de unde se poate lua apa potabila.










Picturile interioare au fost realizate intre anii 1390-1391





Mormantul domnitorului Mircea cel Batran


Locul de veci al Maicii Teofana,mama domnitorului Mihai Viteazu


Zidurile Manastirii Cozia,ascund multe alte evenimente mai putin placute,printre care se numara printre altele:
-Aici in timpul Revolutiei de la 1821,s-a refugiat o ceata de panduri in rezistenta lor in fata armatelor Imperiului Otoman.
\-In a doua jumatate a secolului al XIX-lea,in manastire a functionat o sucursala a Penitenciarului Ocnele Mari.
-Un alt moment greu pentru sfantul lacas a fost in perioada Primului Razboi Mondial,cand a devenit grajd de cai pentru armatele austro-ungare si imperiale germane.













4 comentarii:

  1. Frumoase poze si descriere ! Felicitari George !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc nea Mihai! Incerc sa scriu ceea ce vad.Acum daca scriu bine sau nu...

    RăspundețiȘtergere
  3. La Manastirea Cozia,am fost doar in trecere.De campat,am campat in zona Sibiului,mai exact in localitatea Rau Sadului,la Cabana Nora.O locatie frumoasa cu gazde primitoare,asezata chiar langa sosea,dar din cauza cortinei de pomi,este foarte multa liniste.Intr-o postare viitoare voi face o referire amanuntita despre aceasta locatie

    RăspundețiȘtergere