marți, 24 mai 2016

Cetatea Cisnadioara,judetul Sibiu

Aflandu-ne in minivacanta de 1 Mai,in zona Sibiului,mai exact in localitatea Raul Sadului,am dorit ,in limita timpului liber,sa vizitam obiectivele turistice si istorice ale acestei zone,denumite Marginimea Sibiului.
In drum spre Sibiu,primul obiectiv de vizitat a fost localitatea Cisnadioara,cu a ei enigmatica Biserica-Cetate.Pana sa intram in localitate,pe partea stanga se vede un deal,iar pe acesta,printre pomi se zareste Cetatea Cisnadioarei,mai precis Biserica fortificata,o bazilica in stil romanic,ridicata in a doua jumatate a secolului al XII-lea.
Cetatea a fost construita de catre Clericul Gozelinius,de origine valona,intre anii 1180-1223,dedicata Sfantului Mihail,cu scopul de a apara locuitorii satului de ostirile straine,in special de tatari si turci,care intrau in tara in scop de jaf.
Biserica-Cetate este construita integral din piatra de rau si lespezi.Se presupune ca aceasta constructie,a avut ca model bicericile Cistercienilor din Franta.
Am platit biletele(7 lei de persoana), la un mic chiosc,care se afla inaintea unei porti mari de lemn.
Dupa aceasta poarta de lemn,am intrat intr-o mica padurice,iar in fata noastra se observa a alee cu multe scari,si din loc in loc cu bancute pe lateral pentru odihna.









Dupa aproximativ 15-20 de minute,cu un efort mediu,padurea a disparut,iar in fata noastra s-a deschis un peisaj incantator,asupra intregii zone,cu localitatile Cisnadie si Cisnadioara,in prim plan.Printr-o mica intrare din piatra,se vede o parte din aceasta constructie misterioasa.







Biserica in sine,construita in stil romanic,apare in mijlocul curtii fortificate cu ziduri inalte de aproximativ 4-6 metri.Pe o usa laterala intram in biserica si observam simplitatea interiorului,goliciunea acestuia,si zgomotul pasilor nostri se propaga puternic.Monumentul este recunoscut pentru acustica sa impresionanta,aici fiind organizate in tot timpul anului diferite concerte si spectacole.






In interiorul bisericii sunt pastrate placutele funerare,apartinand soldatilor germani si austro-ungari,cazuti pe aceste locuri in Primul Razboi Mondial.Placile funerare au fost mutate din cimitirul de la Gusterita,de langa Sibiu, in anul 1940.




Piesa de rezistenta a bisericii este intrarea principala,portalul romanic si usa masiva din lemn cu diferite lucraturi metalice.Arcadele usii principale care flancheaza portalul sunt unice in Transilvania,in constructia si arhitectura romanica.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu