joi, 3 martie 2016

Un oras diferit, Amsterdam-Olanda

Iata-ne ajunsi si in Amsterdam,capitala Olandei,orasul libertatilor depline cum ar spune un bun prieten.Ca cetatean est european,de-abia iesit din epoca comunista,m-au frapat doua lucruri:
sutele de canale cu mii de vaporase si barcute si pistele de biciclete cu miile de biciclisti,prezenti pe ele.
Aici este un cult al bicicletei:Pe fiecare straduta,la fiecare colt de alee sunt parcari uriase de biciclete,ingramadite unele in altele,incercand sa-mi inchipui cum  le scot proprietarii acestora.Am observat oameni in costume de renume,imbracati la patru ace,altii imbracati stil sport,am vazut mame si parinti cu un copil sau doi pe biciclete,de la o bicicleta "normala" pana la unele "prototipuri"care de mai care mai mari sau mai mici.
Si pistele pentru biciclete...Nu se compara cu tentativele de la noi din tara,sunt mari,largi,semnalizate foarte bine.Mergi pe trotuar si auzi "sfaraitul" acela specific al pedalelor si a pinioanelor de la roata bicicletei,unic pana acum,auzit de mine.
Despre canale ce sa spun:muuuulte,largi cu barci,ambarcatiuni mici sau mari,cu pontoane fixe plutitoare,cu multe pasari specifice:gaste,rate chiar si lebede,inotand fara vreun fel de stres.

Doar unele din sutele de modele de biciclete fabricate.


Ca turist imi place foarte mult sa "iau la pas"orasul,sa-i simt pulsul,sa-i observ micile amanunte,dar atentie nu la masini sau tramvaie,ci la "cohortele" de biciclisti

Ce se poate vizita in Amsetrdam(termenul provine de la Dam ,care inseamna baraj  si Amstel,raul ce traverseaza orasul,adica Barajul de pe Amstel)?
Biserica veche si Piata Dam(Dam Square),Gara Centrala,Districtul Felinarelor Rosii(RedLight Distrikt),diferite muzee,Muzeul Lalelelor,Muzeul Van Gogh,Muzeul Madame Tussauds,Royal Palace,Monumentul National din Piata Dam,Rijksmuseum,Anne Frank House.
Gara Centrala


Monumentul National,ridicat in memoria victimelor din Al Doilea Razboi Mondial

Cartierul Felinarelor Rosii


Canale,canale si iarasi canale,cu cafenele pe pontoanele  plutitoare,unde poti savura in tihna,un suc,o cafea si-un...canabis daca vrei.


Pe strazile inguste din centrul orasului,persista mirosul de cafea aromata si canabis
Ca o concluzie finala,Amsterdamul este o capitala cosmopolita,multiculturala si atipica a ceea ce cunoastem noi romanii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu