joi, 4 februarie 2016

Columna lui Traian,Collona di Traiano,Roma-Italia

Prin peregrinarile mele in Roma,am dorit in mod special sa ajung si la columna stramosului meu,Traian.Columna lui Traian este dupa mine,inceputurile poporului roman.Aceasta este unul din cele mai importante monumente ale antichitatii si un izvor important pentru poporul roman.
Este construita din ordinul Imparatului Traian,(imparat al Imperiului roman,intre anii 98-117 e.n,printre cei mai importanti imparati din dinastia Antoninilor,care in timpul domniei sale,imperiul a ajuns la intinderea lui maxima.),inaugurarea acesteia fiind in data de 12 mai anul 113.
A fost ridicata cu scopul de a celebra victoriile sale in campaniile impotriva Daciei.
Coloana are o specificatie importanta,ilustrand evenimentele istorice,care au dus la formarea poporului roman,cele doua razboaie daco-romane din anii 101-102 si 105-106 e.n,transformarea Daciei in provincie romana, inceputul perioadei de romanizare si formarea limbii romane.
Iar cand Badea Cartan,romanul patriot care a strabatut pe jos distanta dintre satul Cartisoara si Roma,dupa 45 de zile de mers pe jos,a juns la sfarsitul lunii februarie 1896,la intrarea in Cetatea Eterna,a salutat-o cu "Bine te-am gasit,maica Roma!"Iar cand a ajuns in fata Columnei lui Traian a zis "No ca asta este".
Aici ciobanul obosit si cu lacrimi in ochi sa si-a vazut visul cu ochii,dupa ce s-a invartit in jurul ei,pentru a citi toata istoria poporului sau,a scos din desaga lui din lana un saculet cu pamant din gradina lui din Cartisoara ,pe care la varsat la piciorl columnei.Dintr-o naframa a scos un pumn de boabe de grau,pe care le-a varsat in tarana.Si fiindca venise noaptea,obosit si fericit fiind,si-a intins cojocul lui ciobanesc.Presa din Roma,a doua zi a scris:"Un dac a coborat de pe columna,cu plete,cu camasa si cusma,cu itari si cu opinci".
Pentru a face loc,impozantului ansamblu imperial,un deal a fost complet inlaturat,si nivelat solul intre Capitoliu si Quirinal,acestea fiind proiectate de faimosul apollodor din Damasc.
Coloana a fost realizata din 18 blocuri masive din marmura de Carrara,aceasta cantarind 40 de tone.
Coloana are diametrul de 4 metri,si este sculpata cu un sir de sculpturi in forma de spirala ce cuprinde 155 de scene cu 2500 de figuri,care evoca scene din razboaiele daco-romane,intre care si moartea viteazului rege dac,Decebal.
In soclul coloanei,in anul 117,anul mortii marelui imparat,a fost depusa urna cenusii sale ,disparuta intre timp,ca si statuia lui Traian din varful columnei,inlocuita astazi cu o statuie a Sfantului Petru.
Langa Columna lui Traian sunt vizibile ruinile Forului lui Traian,care la vremea lui a fost cel mai mare si important complex imperial

Imparatul Marcus Ulpius Nerva Traianus



Forul lui Traian



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu