miercuri, 7 octombrie 2015

Podul Carol -Karluv Most Praga -Cehia

Orasul Praga este strabatut de raul Vltava,care isi are izvoarele in padurea Bohemiei ,varsandu-se in Elba .Peste acest rau in Praga trec 12 poduri,dar cel mai faimos este Podul Carol.
Lungimea totala a acestui edificiu este de 516 m si latimea de 9,5 metri ,fiind cel mai vechi pod din oras.Este asezat pe 16 piloni avand in ambele capete cate un turn,iar de-a lungul lui sunt diferite statui.
In evul mediu,trecerea peste rau se realiza pe un pod construit din grinzi,iar in secolul al X-lea a fost construit un pod din lemn,care la fiecare inundatie era amenintat cu ruperea din cauza puhoaielor.Din aceasta cauza,in jurul anilor 1170,regele din vremea aceea,Vladislav al II-lea ,a construit un pod de piatra,numindu-l Podul Judith,dar si acesta in urma inundatiilor din anii 1342,a fost distrus.
La cererea expresa a imparatului Imperiului Roman de limba germana,Carol al II-lea,in secolul al XIV-lea a inceput constructia podului.
Prima piatra de temelie a fost pusa in data de 9 iulie 1357,la ora 5.31.Aceasta data a fost aleasa special,deoarce din aceasta cauza este realizata o scara numerica,atat crescatoare cat si descrescatoare,1 3 5 7 9 7 5 3 1.
Aceasta constructie i-a fost acordata ,arhitectului favorit al regelui,constructorul Peter Parler.
Initial a fost numit "Podul de piatra" si "Podul Praga",actuala denumire o poarta din anul 1870.





Podul Carol are turnuri la ambele capete,iar pe laturile lui au fost distribuite statui reprezentand personaje cehe: Carol al VI-lea,Wenceslas al IV-lea,Sfantul Vitus,Sfantul Ioan de Nepomuk.De-a lungul vremii,multe din statui au fost afectate de frecventele inundatii,care ori au fost reamplasate pe parapetii podului,ori au fost conservate in alte locuri.In anul 1723 au fost amplasate lampi cu ulei,iar pana in anul 1965 au circulat pe el ,autovehicule si tramvaie.In prezent este doar pod pietonal.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu