luni, 5 octombrie 2015

Cetatea Alba Carolina-Alba Iulia,judetul Alba

Am fost in acest emblematic oras romanesc prima oara, in anul 1996,dar nu am avut timpul necesar la dispozitie pentru vizitarea in aprofunzime,observand foarte putine locuri din interiorul cetatii,iar aceasta nu era restaurata in totalitate.Asa ca anul acesta in urma planificarii micului tur prin Transilvania,am ales sa vizitam pe indelete aceasta urbe transilvana.Orasul Alba Iulia cu vechea denumire Balgrad(Cetatea Alba),este orasul cu cele mai importante semnificatii istorice din Romania.
In veacurile stravechi,pe aceste locuri a existat asezarea dacica Apoulon,iar dupa cucerirea romana a devenit castrul roman Apulum,sediul Legiunii XIII-Gemina.
In perioada anilor 1000-1002,Alba Iulia devine centrul voievodatului condus de Iului sau Gyula.In anul 1002,Gyula este invins de regele maghiar Stefan,moment care marcheaza intrarea treptata a orasului sub influenta Regatului maghiar.
In perioada medievala,orasul a purtat diferite denumiri,fiecare dintre ele,aleasa dupa cei care au condus cetatea-Balgrad,Karlsburg,Fehervar sau Weissenburg.
Vreme de 170 de ani a fost capitala Transilvaniei.
In anul 1600,inaintasul nostru,Mihai Viteazul,chiar daca pentru putina vreme a infaptuit prima unire a celor trei provincii romanesti-Transilvania,Moldova si Tara Romaneasca.
La 1 Decembrie 1918, peste 100.000 de romani din toate colturile Ardealului,au cerut unirea Transilvaniei cu Romania.
La 15 octombrie 1922,a avut loc incoronarea Regelui Ferdinand si Reginei Maria,ca regi ai Romaniei Mari.
Gata! De ajuns,sper ca nu v-am "obosit" cu toate aceste cifre si sa ajungem la Cetatea Alba Carolina.
Cetatea in sine este construita in stilul Vauban (dupa numele celebrului Sebastien Le Prestre-Marchiz de Vauban,faimos pentru inovatiile sale aduse in constructia fortificatiilor ,in special cele militare)cu 7 bastioane in forma de stea,in perioada 1716-1735



Bustul lui Avram Iancu,la intrarea in cetate


Catedrala Ortodoxa sau Catedrala Reintregirii


Catedrala Romano-Catolica





Intrarea in cetate


Principalele obiective turistice din interiorul cetatii sunt:Catedrala Ortodoxa,Catedrala Romano Catolica,Muzeul si Sala Unirii,Celula lui Horea,Closca si Crisan,Palatul Apor,Palatul Principilor.






Statuia marelui voievod,Mihai Viteazul



Dupa parerea mea,cetatea Alba Carolina este unica in Europa.




Ruinile castrului roman Apulum





Obeliscul lui Horea,Closca si Crisan


Prin cele cateva randuri scrise,cred ca sunt suficiente motive pentru a vizita un loc drag romanilor.






2 comentarii:

  1. Multumim George pentru acest blog minunat destnat calatoriilor și rulotismului care ne releva minunatiile acestui tărâm minunat si plin de istorie numit România.
    Iti dorim la cat mai multe calatorii din care sa ne aduci cat mai multe istorisiri pline de caldura si culoare.

    RăspundețiȘtergere