miercuri, 7 octombrie 2015

Ceasul Astronomic din Praga -Prazsky Orloj

Aflandu-ma pentru prima data in Praga,si "bananaind" fara vreo directie anume,prin centrul orasului vechi (Stare Mesto),fiind "ocupat" cu fotografiile,mergand pe stradute inguste si pietruite,dintr-o data peisajul se largeste,iar in fata mea se arata in toata splendoarea ei,o cladire in stil baroc cu un turn inalt,semn ca am ajuns in Piata Primariei,unde se afla cladirea vechii primarii cu al sau celebru Turn cu ceasul astronomic.
Ceasul Astronomic al orasului Praga,ca-ci aceasta este denumirea oficiala,a fost instalat in anul 1410 de catre ceasornicarul Mikulas,impreuna cu Jan Ondrejuv,profesor de astronomie si matamatica.
In jurul anilor 1490,maestrul Hanus a reconstruit ceasul,si conform legendelor a fost orbit ca sa nu mai construiasca alt orologiu asa de maret si impunator.Figurile celor 12 apostoli,au fost adaugate mai recent.







Atat primaria cat si turnul ceasului au suferit distrugeri mari in timpul celui de-al doilea razboi mondial ,unde intreaga primarie a fost arsa.Cele patru figurine amplasate de-o parte si alta a cadranului reprezinta Vanitatea ,admirandu-se in oglinda si Avarul care sta cu punga de bani in mana,iar pe partea dreapta este infatisata moartea si un cantaret cu o mandolina in maini.Ceasul are 3 componente principale: Cadranul astronomic ce reprezinta pozitiz soarelui si a lunii; Un cadran cu un calendar si medalioane reprezentand lunile calendaristice si "Procesul Apostolilor" ,o miscare ce are loc la o ora .
Ceasul astronomic are timpul pentru patru zone:
-Timpul Europei Centrale este marcat de bratul cu soare care se misca in jurul cifrelor romane,in jurul marginii interioare a fetei ceasului
-Vechiul timp bohemian unde ziua noua incepea dupa apusul soarelui
-Timpul stelar,unde aceste este reprezentat in numere  romane
-Timpul babilonian unde ziua dureaza de la rasarit la apus 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu