joi, 8 octombrie 2015

Catedrala Sfantul Vitus -Chram Svateho Vita , Praga

Din curtea interioara a Castelului din Praga,printr-un pasaj ingust ,am ajuns in cea de-a treia curte a ansamblului arhitectonic,de unde parca izbit de ceva nereal,se deschide imaginea cu profilul imensei fatade a Catedralei Sfantului Vitus.De cum am intrat,am observat o multime de oameni cu capetele pe spate si privirile atintite asupra turnurilor catedralei care parca vroiau sa intepe cerul cu acea culoare de un albastru ireal.
Construirea acestui maret edificiu duce in negura anilor,astfel ca in jurul anilor 925 Wenceslas I,duce de Bohemia a construit primul lacas de cult cu numele hramului Sf.Vitus,dar nu asa de impunatoare,cam pe acelasi loc pe care se afla catedrala actuala.
Mult mai tarziu,adica in timpul domniei regelui Carol al IV-lea,in anul 1344 sub "semnatura" aceluiasi constructor care a proiectat si vestitul pod Carol,adica Peter Parle si ajutat de catre Matthias din Arras,au pus bazele temeliei actualei catedrale.
Catedrala Sfantul Vitus este construita in stilul arhitectonic gotic si neogotic,iar "zamilsirea" acesteia a durat 600 de ani.
In prima jumatate a secolului al XIV-lea ,catedrala a fost grav avariata din cauza razboaielor husite,iar mai marii vremii au hotarat oprirea constructiilor,lucrarile reconstructiei incepand abia in anul 1844.Anul 1929 reprezinta sfarsitul constructiei catedralei.









Pana in anul 1836,catedrala era locul unde regii si imparatii Bohemiei erau incoronati ,dar ca si cripta funerara a acestora.Aici sunt ingropati,Ferdinand I de Austria,sotia sa,Anna de Bohemia,imparatul roman Maximilian al II-lea,regele Carol al IV-lea si cele patru sotii,regele Wenceslas al IV-lea ,regele Rudolf al II-lea si al fiicei Mariei Teresa de Austria,Marie Amelie.






Vitraliile din interiorul catedralei sunt acoperite cu grilaje aurii cu multe modele florale dispuse intr-o geometrie aproape perfecta,iar in interior sunt dispuse foarte multe culori.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu