miercuri, 2 septembrie 2015

Cascada Vălul Miresei,localitatea Rachitele-judetul Cluj

La poalele Muntilor Vladeasa,la aproximativ 900 de metri altitudine,in localitatea Rachitele se afla una din cele mai frumoase si majestuoase caderi de apa din Muntii Apuseni,aceasta fiind Cascada Vălul Miresei,situata pe rîul Valea Stanciului.
Din centrul localitatii este un panou informativ,instalat de curand,cred,care indica directia si distanta pana la frumoasa cadere de apa,5 km.
Drumul forestier practicabil pentru toate tipurile de autoturisme,trece prin Cheile Stanciului cu pereti inalti intre 10 si 40 de metri.
Cascada este pozitionata la limita cu Parcul Natural-Muntii Apuseni,oferind privelisti deosebite,fiind formata din 2 trepte,(unele surse spun ca 3 trepte)de 8 si 34 de metri,apa împrastiindu-se in forma de evantai ,dînd senzatia unei forme de văl al unei mirese,de unde si provine legenda.
Legenda spune ca o mireasa a alunecat de pe stanci,iar nuntasii care au plans-o ,din lacrimile lor,au dat nastere acestei frumuseti naturale.La intrarea in zona cascadei se afla un panou informativ,foarte util dupa parerea mea,care prezinta toate atractiile zonei.Am parcat masina chiar in imediata apropiere a cascadei,unde intra aproximativ 15-20 de autovehicule,iar cand am coborat am inceput sa aud vuietul caderii de apa.Cascada nu se poate observa din drumul forestier,aceasta fiind ascunsa dupa niste stanci..Cascada este impresionanta si intrucat caderea de apa este mare se formeaza perdele de apa,daca bate vantul dinspre ea,simtindu-se o racoare binecuvantata daca te afli vara in zilele toride.


Frumusetea cascadei te lasa fara cuvinte.
La cascada se poate ajunge de pe DN 1-E 60,soseaua Cluj-Oradea( de la Cluj Napoca sunt 68 de km,iar de la Oradea 114 km),iar din localitatea Huedin se urmeaza ruta: Pe DJ 108C,care strabate localitatile Calatele-Buteni-Margau-Scrind Frasinet-Rachitele.


Pe o stanca la baza cascadei este o tablita  cu o strofa a lui Teofil Rachitenu "Poetul Apusenilor"

"Trecand pe-aici ,odata Dumnezeu
Se-opri pe-aceasta piatra si,aleasa,
O lacrima din ochiul lui,cazu
Si-acest crescu din ea "Văl de mireasă"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu