joi, 26 martie 2015

Mini circuit Romania

In urma cu ceva timp am efectuat un mic circuit prin Romania de sud vest cu vizitarea unor locuri pitoresti si istorice.Am petrecut 11 zile frumoase si interesante,hoinarind prin frumoasa noastra tarisoara,imbinand utilul cu placutul.
Au fost efectuati 1610 km,putin obositori,dar interesanti prin prisma a ceea ce am vizitat.Aceasta calatorie a fost impartita in 3 etape.

Etapa 1 Bucuresti-Pitesti-Slatina-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Bazias 487 km
S-a vizitat Defileul Dunarii de la Orsova pana la Bazias,incluzand toata obiectivele turistice si istorice din aceasta zona.
La iesirea din localitatea Eselnita,jud. Mehedinti,am gasit un loc mai maricel unde am parcat cele 3 atelajele ,hotarandu-ne sa facem o vizita pe Dunare cu o ambarcatiune.Ce am ramas placut impresionat a fost faptul ca drumul de la Pitesti pana la Orsova este la superlativ ca si calitate a acestuia.
Ajunsi in zona localitatii Eselnita am gasit un loc mai larg pentru parcarea atelajelor,pentru plimbarea pe Dunare.Aici in schimbul a35 de lei de persoana am colindat Dunarea in lung si-n lat timp de aproximativ 2 ore.Am vazut Tabula Traiana,Chipul lui Decebal,Manastirea Mraconia,Cazanele Mari si Cazanele Mici.

 spre Orsova dinspre Drobeta Turnu Severin
 Foto cu rulota in Orsova,jud.Caras Severin

De pe Dunare si in special din barca ,obiectivele turistice si flora zonei se vad extraordinar.Se deschide o panorama superba care te tine cu sufletul la gura pe toata perioada.




 Tabula Traiana
 Cazanele Mari
 Cazanele Mici


 Un minunat apus de soare la Bazias,jud.Caras Severin
 Chipul lui Decebal

Manastirea Mraconia-Defileul Dunarii


Tabula Traiana-Trajanova tabla


Pe maul sarbesc, in apropiere de Cazanele Mici, se gaseste de aproximativ 2000 de ani o placa memoriala antica numita Tabula Traiana. Pa malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. Tabula este fixata în piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatra. 
In traducere, textul Tabulei suna astfel : " Imparatul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem investit cu puterea de tribun a IV a oara, parinte al patriei, consul a III a oara, spargand muntii a durat drum de-a lungul fluviului." Tabula Traiana este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, imparatul roman Traian, pentru a marca marsul triumfal al trupelor imperiale romane spre Dacia si a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac in anul 105. 
Zece tabule au fost daltuite in defileu, doar Tabula Traiana se mai conserva si astazi, 4 se pastreaza in desene si stampe din sec.al 18-lea si al 19-lea, iar restul au fost distruse. Tabula are o lungime de 4 m si 1,75 m inaltime..De-a lungul timpului Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii. Stanca pe care este fixata a fost ridicata deasupra apei o data cu constructia barajului Portile De Fier 1.Obiectivul este vizibil si de pe malul romanesc.




Chipul lui Decebal-Defileul Dunarii

Chipul lui Decebal a fost construit în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, în golful Mraconia. Locaţia este una deosebit de frumoasă.
Chipul lui Decebal este o sculptură în stâncă pe malul Dunării, localizată între Eşelniţa şi Dubova,pe DN 57, în apropiere de Orşova. Cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei a fost finanţată şi promovată de istoricul Iosif Constantin Drăgan. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 1994-2004 şi au transformat zona într-un punct de atracţie turistică deosebită pentru cei care aleg să urmeze traseele turistice locale, în special cele cunoscute de la Cazanele Dunării.
Chipul lui Decebal are o dimensiune totală de 55m înălţime şi 25m lăţime.
Are cu 6m mai puţin decât Statuia Libertăţii şi cu 8m mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro.
Doar nasul lui Decebal are 7m lungime şi 4m lăţime.
Construcţia a durat 10 ani şi a costat peste 1 milion de dolari.
Pe partea cealaltă a malului Dunării, în Serbia, se află o placă memorială antică, Tabula Traiana, ridicată de împăratul roman pentru a marca drumul său , victoriile si luptele purtate cu dacii.







Manastirea Mraconia-Defileul Dunarii


Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de "Cazanele Dunarii", dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara.Este situate intre comunele Dubova si Eselnita,jud.Mehedinti,pe DN 57.
Locul pe care a fost ridicata aceasta se numea "la balon", datorita punctului de observatie de acolo. Manastirea Mraconia a fost cunoscuta si ca manastirea din Valea Dunarii sau de la Ogradena Veche, o comuna din apropiere. Cuvantul "Mraconia" inseamna "loc ascuns" sau "apa intunecata".
Actuala manastire este ridicata pe locul fostei manastiri Mraconia, ridicata in valea cu acelasi nume. Manastirea initiala a fost ridicata in anul 1523 sub jurisdictia Episcopiei de la Varset de catre dregatorul regiunii de granita a Caransebesului si Lugojului, banul Nicola Garlisteanu. Biserica a primit hramul Sfantului Prooroc Ilie.






As dori sa discut si cate ceva despre dn 57(soseaua ce leaga Orsova de comuna Socol,satul Bazias:
La inceput am fost reticent sa "explorez" aceasta zona care consider ca este printre cele mai frumoase zone din Romania,daca nu cea mai frumoasa,din cauza unor postari pe diferite site-uri,cum ca soseaua este practic impracticabila cu autoturismul si in special cu rulota.Dragi prieteni,FALS,soseaua este buna cu exceptia catorva tronsoane (maxim adunate 300-400 m,dar pe care se poate circula lejer cu a 2 a si a3 a viteza)la limita judetelor Mehedinti cu Caras-Severin.Deci cei care doresc sa viziteze aceasta superba zona,duceti-va linistiti,aveti ce vedea.
Zona are un potential turistic urias,care cu mai multa atentie ar "bate la fund" multe zone turistice din tarile din vestul Europei.





Dupa ce natura ne-a incantat cu frumusetile ei,spre seara am ajuns la statia terminus a primei etape din periplul nostru,prin tarisoara noastra frumoasa-Bazias.
Când spui Baziaş, îţi aduci imediat aminte de două lucruri învăţate la şcoală: la Baziaş intră Dunărea pe teritoriul României; la Baziaş s-a construit prima cale ferată din România.Prima linie de cale ferată pusă în funcţiune pe teritoriul românesc a fost cea între Baziaş şi Oraviţa. Pentru prima dată, la 6 mai 1866, pune piciorul pe pământ românesc viitorul rege la României, Carol I. Localitatea a fost vizitată de numeroase personalităţi politice ale vremii: împăratul Austriei, Josef al II-lea; împărăteasa Elisabeta, iar în anul 1916, Wilhelm de Hohenzollern.
Ne-am campat in curtea Cabanei Apus de Soare,unde in schimbul sumei de 20 de lei,am avut acces la energie electrica si apa.





A doua zi,am plecat sa vizitam frumusetile Banatului montan din Muntii Aninei:
Cascada Beiusnita,Ochiul Beiului si Cascada La Vaioaga.
Pana la Camping Valea Beiului si Pastravaria cu acelasi nume,am mers cu auto,pe un drum forestier cam denivelat(cu rulota nu recomand acest traseu,sub nici-o forma),iar de aici pe o poteca care pe majoritatea lungimii sale are "tente" de drum forestier,cu un ochi la frumusetile zonei,iar cu celalalt la eventualele vipere(care fie vorba intre noi,nu am avut "norocul" sa le observam),pas,pas pana la Lacul Ochiul Beiului si punctul final :Cascada Beusnita.







Dupa aproximativ 40 de minute de mers per-pedes, pe un drum forestier umbros si strajuit de raul Bei,am ajuns la Ochiul Beiului




Am continuat pe aceiasi poteca domoala prin desisul padurii cat si prin multe luminisuri,iar dupa aproximativ 30 de minute am ajuns la "regina" zonei-Cascada Beiusnita,unde cuvintele nu-si au locul,despre aceasta frumusete a naturii.Chiar dacă în aceasta perioadă cascada avea un debit destul de mic din cauza secetei şi nu am putut-o admira în toată splendoarea ei, peisajele în zonă sunt mirifice.Pana la cascada mai sunt o sumedenie de mici cascade zgomotoase.Ajunsi sus la cascada am ramas inmarmurit, a fost cea mai frumoasa cascada pe care am vazut-o, nu degeaba e declarata rezervatie naturala.





Dupa ce ne-am desfatat mintea,sufletul si ochii cu minunatele frumuseti,am facut retur traseul spre rulote,adica la cabana Apus de Soare de la Bazias.
Cateva cuvinte si despre drum:
Drum rau de piatra, de munte cam vreo 10 km de la Pastravarie,pana la intrarea in Rezervatia Cheile Nerei-Beiusnita.
Drumul pot sa spun ca este foarte bun, desi ingust ,dar este asfaltat de la intrarea in rezervatie pana la prima localitate,Potoc.
Traseul urmat a fost Potoc-Ciuchici,intrarea pe DN 57-Nicolint-Zlatita-Parneaura-Campia-Socol,cam 60 de km.
Ne-am oprit si in localitatea Socol(Socolovat,in sarba),localitatea natala a fostului fotbalist,Miodrag Belodedici (cei mai cu "vechime" :D cunosc despre ce vorbesc),pentru a vedea granita naturala ,mai de aproape(raul Nera)dintre Romania si Serbia
 Peste Nera,Serbia



Ziua de 11 iulie a fost eminamente zi de "relache" la Bazias. Am stat pe langa "casa",daca se poate numi asa.
S-a facut program administrativ prin rulote,prin auto,s-au copt vinete,s-a executat o fasole,etc.






Etapa 2
Bazias-Oravita-Resita-Caransebes-Otelu Rosu-Sarmisegetuza-Densus-Hateg-Calan-Chitid-Ludestii de Jos-Costesti
275 km
In ziua de 12 iulie,am plecat spre Costesti,jud.Hunedoara.sa vizitez Cascada Bigar si Biserica de piatra de la Densus.
Starea carosabilului foarte buna,cu exceptia portiunii Dn 68-Pesteana-Densus-Totesti(revenirea pe DN 68) care a fost cu denivelari,dar practicabila.   

 Biswerica ortodoxa sarba da la Zlatita -Caras Severin
 Fost pichet graniceresc Parneaura-CS


Primul popas a fost in localitatea hunedoreana Sarmisegetuza,unde am vizitat situl arheologic Sarmisegetuza Ulpia Traiana.acesta se afla situate chiar langa drumul national
De aici pe DN 68 dupa cativa km,la stanga spre comuna Pesteana,am ajuns si in localitatea Densus,unde am vizitat renumita Biserica de Piatra,care este musai s-o viziteze cei carora le place in primul rand istoria.Nu va coditi pentru un ocol de cativa km,n-o sa va para rau .

Sarmizegetusa Ulpia Traiana -Sarmisegetuza,jud.Hunedoara

Ulpia Traiana Sarmizegetusa (pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala Daciei romane.
Oraş în Dacia romană, fondat de primul guvernator al provinciei, Terentius Scaurianus, între anii 108 - 110, în timpul domniei împăratului Hadrian oraşul primeşte şi numele de Sarmizegetusa, purtat de capitala Regatului Dac al lui Decebal, situată la 40 de km E de noua ctitorie, iar din 222, până la 235 va purta şi epitetul de metropolis. A fost fondată în sudul Transilvaniei, în sud-vestul depresiunii Haţeg, pe locul unei tabere a legiunii a V-a Macedonica.



Biserica din Piatra-Densus,jud.Hunedoara

Daca veniti dinspre Caransebes, de pe DN 68, dupa Sarmisegetuza, in comuna Totesti se face stanga, sunt indicatoare cu “Biserica Densus” la intersectiile principale, deci nu aveti cum sa ratati.
In fata bisericii si a cimitirului ce o inconjoara, jos - la strada – este un alt bust, al istoricului Nicolae Densusianu. De fapt toti “Densusienii” isi au originea aici, in aceasta zona.
In ceea ce priveste biserica, pe placa aflata la intrare scrie ca este din secolul XIII, dar nu este foarte clar care ii sunt “originile”, pentru ca istoricii au pareri impartite – ba ca ar fi de pe vremea dacilor, ba de pe vremea romanilor, sau mai tarziu – sec XIII.
Important este ca biserica din Densus este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin si acum slujbe.
Biserica este construita din caramizi,lespezi, pietre funerare, blocuri si coloane luate de Sarmisegetuza Ulpia Traiana , din apropiere.
Si cimitirul care imprejmuieste biserica este plin de pietre sau blocuri de piatra cu inscriptii de pe vremea romanilor, toate acestea fiind aduse tot de la Sarmisegetuza.
Turla bisericii este atipica, ingusta, iar pe unul din cei patru stalpi ce sustin turla, este inscriptionat numele Longinus – de aici si una din variante cum ca aici ar fi fost initial mausolelul generalului roman Maximus Longinus.




Daca de la Bazias pana la Densus a plouat mai tot traseul, cum am trecut de orasul Calan,norii au inceput sa se imprastie,lasand sa iasa un soare cam temator,scotand in evidenta frumusetile Depresiunii Hategului ,mirific ţinut străvechi românesc, străjuit de Retezatul maiestuos si de-o inegalabilă frumuseţe,poate cel mai bogat ţinut istoric şi etnografic al României, renumit prin bisericile de piatră , cele mai vechi din ţara, de situri arheologice din perioada Daciei Romane si Preromane.pana la destinatia finala a acestei zile: Camping Costesti,situat in localitatea omonima.




In sfarsit am ajuns si in campingul Costesti,
s-a servit masa,foc de tabara,socializare,etc.


A doua zi,la cafea,am hotarat sa vizitam ruinile cetatii dacice Sarmisegetuza,ocazie cu care ,unii dintre noi au plecat ba cu bicicletele,ba cu auto din dotare.
Ceva despre calea de acces.Daca pana in comuna Costesti am avut parte de asfalt,din campingul de la Costeşti până la Sarmisegetuza Regia, trecând prin Grădiştea de Munte (sau a muncelului) mai sunt 18 km de drum pietruit, nici prea-prea, nici foarte-foarte dar cu avantajul ca în dreptul podeţelor de peste pârâuri să fie porţiuni de câte 50-100 m de asfalt. Am urcat bine deşi ultima serpentină am facut-o mai strans. Câteva maşini opriseră aici, înainte de ultima serpentină şi turiştii au mers pe jos 10-15 minute de pantă. Ceea ce am observat doar la coborâre a fost diferenţa de nivel,cam maricica,dar "nemtoaica " mea a dus ,draguta de ea!

Sarmisegetuza Regia-Muntii Orastiei

Multi dintre cei care nu sunt specialisti şi ţinand seama de cata istorie s-a facut în scoala, sunt tentati să spuna din cauza numelui Regia ca a fost o cetate romana. Cetatea pe care o voi descrie in urmatoarele randuri si care a fost capitala Daciei libere s-a numit Sarmisegetuza, al doilea nume fiind dat de romani după cucerirea şi distrugerea acesteia în anii 105-106 d. Hr.
Capitala a regatului dac - Sarmizegetusa -, construita probabil la mijlocul sec. I a. Chr.,conform arheologilor si istoricilor, cuprindea în perimetrul sau cetatea, zona sacra si asezarea civila. Dupa victoria asupra dacilor, in urma celui de-al doilea razboi daco-roman 105-106,d.Chr,(sau pe vremea comunista pentru a nu se pronunta cumva Christos,era e.n,era noastra si i.e.n,inaintea erei noastre) romanii au cantonat temporar în cetate o garnizoana formata din detasamente ale Legiunii IV Flavia Felix. Taxa de intrare este de 5 lei adulti,iar elevii,studentii si pensionarii 2 lei. Era înconjurată de un zid gros de 3 m şi înaltime de 4-5 m 
O parte din zid a rezistat timpului si este cuprins în traseul II de vizitare de la poarta estica de intrare (la parcare) şi pana aproape de platforma cu constructiile sacre. Traseul I începe tot de la poartă şi după ce se parcurge o potecă paralela cu vestigiile unui drum pavat ajunge pe o platforma superioara din care se pot vedea toate sanctuarele. Sunt doua sanctuare circulare şi urmele a catorva dreptunghiulare. In timpul sapaturilor arheologice a fost gasit în zona civila un vas cu inscriptia scrisă în alfabet latin "Decebalus per Scorilo" (a carei prima interpretare contestata azi este Decebal, fiul lui Scorilo) şi mai multe monede de aur inscriptionate Koson. Kosonii erau monede de aur avand gravat chipul unui rege dac ,Koson sau Cotiso, urmas a lui Burebista. În cetatile dacice au fost descoperite mii de exemplare care au căzut prada traficantilor de comori. Imediat după anii 90, în lipsa de legislatie privind protectia patrimoniului national, pietele europene şi americane au fost invadate de kosoni. Astazi pe net un Koson se vinde cu 2000 usd. Statul roman a recuperat pe bani grei o mică parte din acest tezaur şi a expus monedele in diferite muzee. În apropierea cetatii se află urmele unei aşezări civile cu locuinte, hambare, rezervoare de apa, denotand un nivel superior de civilizatie. Momentul maxim de dezvoltare al cetatii a fost în timpul lui Decebal. După pierderea celor două războaie cu romanii Decebal s-a sinucis ca să nu cada viu în mainile dusmanilor.
Sanctuarele dacice de la Sarmisegetuza contineau un calendar solar care reflecta cunostintele avansate în astronomie. În marele sanctuar circular stalpii ingusti de andezit numarau anii iar stalpii lati numarul zilelor dintr-o lună. Exista multe interpretari asupra semnificatiei sanctuarului dacic dar o explicatie definitiva nu a fost data. După unele teorii si interpretare a scrierilor lui Strabon, muntele sacru al dacilor nu ar fi fost în Ceahlau sau Bucegi ci ar fi fost în apropiere de Sarmisegetuza, pe varful Godeanu.
Aproape se înserase cand am parasit ruinile cetatii. Aveam sentimentul unei datorii implinite fată de mine si de radacinile neamului meu.





In dimineata zilei urmatoare,am plecat din camping pentru a vizita 3 obiective turistice de "rasunet" din zona:
Rezervatia de zimbri de la Slivut-Hateg
Manastirea Prislop
Castelul Huniazilor-Hunedoara.
S-o luam pe rand pentru a nu crea confuzie:
Venind din orasul Calan,cu cativa km pana in orasul Hateg,intr-o curba mai larga se observa un indicator care ne"spune" ca in dreapta dupa aproximativ 3-4 km,urmeaza Rezervatia de zimbri de la Slivut.Drumul este asfaltat,cu o singura banda de circulatie,dar cu mai multe alveole in cazul in care se intersecteaza 2 auto din sensuri opuse.

Rezervatia de zimbri Slivut-Hateg,jud.Hunedoara

Rezervatia este adapostita intr-o padure foarte veche dupa cum arata copacii, situata in varful dealului ,si se intinde pe o suprafata de 5 hectare,conform verificarilor "efectuate" pe net.. De pe soseaua nationala ,E 79 venind dinspre Deva spre Hateg,pe partea dreapta se deschide un drum asfaltat, pe care se inainteaza aproximativ 3 km pe un drum cu o singura banda,dar cu "cateva locuri de repaus",in caz ca ar veni in acelasi timp,2 auto din sensuri diferite, pana la intrarea propriu–zisa in rezervatie.Aici este o parcare,iar dupa ce am platit biletele de intrare, al caror pret este modic 6 lei pentru adulti si 4 lei pentru copii,elevi,studenti si pensionari,am mers pe jos, pe un drum neasfaltat cam 600 m,
Rezervatia Hateg Slivut este primul loc din Romania unde s-a incercat si s-a reusit o reaclimatizare a zimbrului european (Bison Bonasus). In 1958 aici a fost adusa din Polonia o familie de zimbri-Podarec şi Polonka, cinci ani mai tarziu inca o familie adusa tot din aceeasi tara li s-a adaugat, iar 3 ani mai tarziu, prin inmultire aici traiau 8 exemplare ale acestui animal.Cei nascuţi în Romania au primit nume incepand cu litera R.Numele zimbrilor sunt:Rosina,Romina,Roxana,Romanita,Romeo,Rosu,Romica si Roman. Conventia e ca toţi zimbri nascuţi in captivitate sa primeasca nume cu iniţiala tarii de provenienţa, pentru ca astfel să li se poata urmari evoluţia, in cazul în care sunt exportaţi.





Urmatoarea noastra "tinta" a fost vizitarea Manastirii Prislop.
De la rezervatie,am iesit in E 79,intrand in orasul Hateg dupa cateva sute de metri,iar de aici am tinut indicatorul Manastirea Prislop,distanta fiind de aproximativ 12-13 km.Drumul de acces este asfaltat,relativ bun.Aici se afla inmormantat fostul preot si staret, Arsenie Boca.

Manastirea Prislop,com.Silvasu de Sus-jud.Hunedoara

Este situata la aproximativ 10 kilometri de orasul Hateg,si apartine administrativ de localitatea Silvasu de Sus.Din aceasta comuna se ajunge la manastire, pe un drum asfaltat, dar destul de ingust si plin de serpentine la un moment dat, drumul se ingusteaza, avand loc doar o singura masina,dar la fel ca la Rezervatia de zimbri, exista din loc in loc refugii de asteptare, dar trebuie sa fii atent, pentru ca nu tot drumul ai vizibilitate buna. .In fata manastirii este o parcare pietruita,dar cand am fost noi,era arhiplina.In curtea manastirii este ingropat,fostul preot si staret,Arsenie Boca





Dupa vizita placuta in acest loc,"ne-am luat lumea-n piept" si am oprit direct in parcarea Castelului Huniazilor din orasul Hunedoara.

Castelul Corvinilor-Hunedoara

Castelul Corvinilor, cunoscut ca resedinta a familiei Corvin, ocupa locul unei cetati donate de regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Huniade (Hunyadi) in anul 1409, insa cel care a demarat constructia actualului castel este fiul acestuia, Iancu de Hunedoara - voievod al Transilvaniei in perioada anilor 1441-1456 si erou al victoriei asupra turcilor in 1456 la Belgrad.Castelul Corvinilor a fost extins de-a lungul timpului de catre urmasii acestuia printre care si fiul sau, Matei Corvin, devenind unul dintre cei mai de seama regi maghiari, incoronat in anul 1457 dupa moartea regelui Laszlo ( Vasile).
Castelul trece in anul 1605 in posesia familiei Bethlen, care a adus noi constructii castelului.
Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati în albia paraului Zlasti,
Legat de acest castel, circula si azi mai multe legende:
Legenda corbului; Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.
Pentru a o feri de necinste, regele îi da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodatã si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercand sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si si trage cu sageata asupra corbului, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceastã patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.

De altfel, si numele familiei provine din latinescul "Corvus", care inseamna "Corb", o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.





Etapa 3
Costesti-Orastie-Vintu de Jos-Sebes-Capalna-Obarsia Lotrului
149 km
Starea drumului-Foarte buna,cu exceptia unor tronsoane de drum pe Transalpina.
Am fost off-camping.
Locatia se afla pe malul raului Lotru,intr-o zona cu conifere si se poate ajunge astfel:
De la intersectia drumului 67c(Transalpina) cu 7A spre Petrosani (dreapta),se tine inainte pe Transalpina,iar dupa aproximativ 300-400 metri,din aceasta pe partea dreapta se ramifica un drum forestier.Se merge pe acesta ,iar dupa aproximativ 100-150 metri,pe partea stanga ,langa raul Lotru,se observa un fel de semipoienita.Acesta este locul.Singurul inconvenient este acela ca sunt foarte multi tantari chiar si pe ziua.


 Transalpina-Lacul Oasa


Cam asta a fost totul.

Un comentariu:

  1. hai sa promovam impreuna Romania.

    am adaugat pe blogul meu de calatorii cu rulota lista tuturor:
    - parcurilor ACVATICE din Romania
    - parcurilor de AVENTURA din Romania
    - piscinelor cu apa termala din Romania
    - piscinelor cu apa sarata din Romania

    impreuna poate putem schimba ceva .....

    www.excursieinrulota.com

    RăspundețiȘtergere