vineri, 27 martie 2015

Concediu la Corbu,prin ...Bulgaria

Fiind in concediul de odihna ,in anul 2013,am incercat sa fac un alt traseu spre Marea Neagra,traseu atipic daca pot spune acest lucru ,unde in afara de "prajirea " trupului la mare pe nisipul fierbinte  ,am incercat sa-mi " hranesc " si spiritul .De mult timp vroiam sa ajung la vecinii de la sud de Dunare ,in speta Bulgaria pentru a vizita orasele Turtucaia si Silistra,orase din fostul Cadrilater romanesc . Si dupa multe lupte seculare cu sotia si fiica-mea ,pentru a le convinge de utilitatea acestui traseu,mai cu o "imbarligatura ",mai cu o vorba frumoasa ,mai cu un ... santaj  ,iacata-ne plecati spre litoralul romanesc ,pe la .....vecinii nostri buni in muraturi si in seminte de floarea soarelui .Deoarece nu doream ca ale mele fete sa se razgandeasca ,in jurul orelor 04 .00 in data de 27 iulie ,sus in masina si ....tup in concediu .
 Podul Prieteniei peste DunarePrima localitatea vizitata in Bulgaria si care a apartinut Romaniei ,in perioada 1913 -1940 ,Turksmil sau acum ,Nova Cerna.Este o localitate fara pic de romani . Am continuat traseul ajungand in localitatea Shumentsi ,localiate situata la sud de Turtucaia ( Tutrakan ),unde se afla un cimitir de onoare.

De aici ,am vizitat orasul Turtucaia ( Tutrakan ),unde in afara de faleza orasului situata pe marginea Dunarii ,nu prea este ceva de vazut .Este un orasel de provincie cu blocuri gri comuniste.
Faleza Dunarii

Spre Silistra

In spatele izvorului...Romania
Dupa gard...Romania


Silistra ,un oras tipic comunist .Blocuri ,blocuri ....blocuri si .......istorie !
In plina dimineata cand soarele incepuse sa devina nemilos prin razele sale ne oprim atelajul in centrul oraselului Silistra, incercand sa dibuiesc drumul spre fortareata otomana Medjidi Tabia.Silistra este in topul celor mai vechi orase de pe malul Dunarii. Anul acesta se sarbatoresc 1900 de ani de la infiintarea cetatii Durostorum, de catre imparatul roman Marcus Aurelius. A primit rangul de municipiu in anul 169. Acum insa, nu de ruinele antice eram interesat ci de Medjidi Tabia, fortareata otomana construita pe la 1850 dupa ideile celebrului Helmuth von Moltke. E imposibil de reperat amplasamentul ei din oras; e perfect camuflata in vegetatie iar la ea m-a condus un politist bulgar de circulatie, intalnit intr-o intersectie prin centru, care dupa ce s-a lamurit ce vreau mi-a facut semn sa ma tin dupa el; a mers special cu masina sa de politie sa-mi arate drumul de acces (undeva in marginea localitatii). Am parcat atelajul si sus spre cetate pe niste nesuferite si multe scari de piatra !


 Spre fortareata otomana Medjidi Tabia.
 Releul de televiziune care se vede si de pe malul romanesc
Din Silistra am trecut granita ,in Romania pe la Ostrov ,plecand in directia Constanta-Corbu ,nu inainte de a vizita site-ul arheologic Adamclisi .
Traseul pe care l-am urmat a fost :
Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Turtucaia - Silistra - Ostrov - Adamclisi - Topraisar -Constanta-Corbu
 Am intrat in Romania
Monumentul triumfal Tropaeum Traiani-Adamclisi

Monumentul, azi reconstituit în proporţie de 70% , a fost ridicat între anii 106-109 d.H. în cinstea împăratului Traian şi a victoriilor sale în războiul daco-roman din 101-102, după planurile lui Apolodor din Damasc. Aşa cum scrie şi pe plăcuţa de prezentare, poate fi considerat certificatul de naştere al poporului român, metopele (basoreliefuri dreptunghiulare) – 54 la număr – reconstituite, ce înconjoară monumentul, prezentând, în sens invers acelor de ceas, de la scene cu cucerirea dacilor şi sarmaţilor, aliaţi ai dacilor în războaiele romane, de către romani şi contopirea acestor popoare, până la activităţi de bază în existenţa acestora ca agricultura şi păstoritul.La monument se poate ajunge pe DJ 3 Calarasi - Ostrov - Cobadin - Murfatlar ( sau Basarabi )
Monumentul triumfal este restaurat din 1977 şi folosindu-se una din ipotezele privind dispunerea metopelor descoperite în spaţiul din vecinătate şi in satele din jur, pe tamburul din piatră cu mortar păstrat, s-a reconstituit monumentul cu mulaje de ciment. Piesele originale sunt adăpostite în muzeul construit în centrul satului Adamclisi. Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităţilor prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenţei Principatelor Române.

La mică distanţă, spre est, de monumentul trumfal, se află un tumul funerar, iar un altar ridicat pentru soldaţii romani căzuţi în luptele purtate pe aceste locuri se află la vest de monument. Cele trei monumente au fost concepute ca un tot, ele alcătuind un triunghi isoscel, în al cărui vârf se află altarul funerar.

Plaja Corbu-off camping

The endNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu